Trabzon’un Hayrat ilçesine bağlı Balaban beldesindeki Hamzalı Kız Kur’an Kursu’nda açılan dil kursuna katılan bayan öğrenciler 40 günde Arapça öğrendi.
Hamzalı Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Hayrat Müftülüğü, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen kursa, aralarında Gürcistanlıların da bulunduğu 26 bayan öğrenci katıldı. Özel bir öğretim sistemi uygulanan kursta öğrencilere, Arapça’yı anlama ve konuşma eğitimi verildi. Uygulamalı tatbikat ise Uzungöl’e gelen Arap turistlerle yaptırıldı.
40 gün süren kursu başarıyla tamamlayan öğrenciler, Trabzon İl Müftüsü Veysel Çakı, KTÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ve Recep Tayyip Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Mollaibrahimoğlu’nun gözetiminde sınava tabi tutuldu. Büşra Karaçam ve Büşra Karasakal’ın birinci olduğu sınavda, Fatma Betül Ekinci ile Ayşenur Yurtman da ikinciliği paylaştı. Sınavda KTÜ İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfı öğrencilerinden Gürcistanlı Meri Kedelidze’nin üçüncü, Melano Solomonidze dördüncü, Recep Tayyip Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfında okuyan Gürcü öğrenci Tsisana Gogıtıdze ise beşinci oldu. Dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi.
Kurs sorumlusu Ahmet Ziya İbrahimoğlu, projenin Türkiye’de ilk defa düzenlendiğini belirterek, “Gayemiz, Arapça’nın kısa zamanda ve kolayca öğretilebileceğini ortaya koyup, dil öğrenme ve konuşma zevkini tattırarak sevdirmektir. Buna gramer-dil bilgisi öğretmeden önce, konuşma ve anlamayı öğreterek başarıyoruz.” dedi.
Genelde dil öğretiminde, özellikle de Arapça öğretiminde çok başarılı olamadıklarını savunan İbrahimoğlu, ‘Bu başarısızlığı dikkate alarak bir model oluşturup farklı bir metot, farklı bir üslupla kısa zamanda Arapça öğretmeyi başarabileceğimizi ortaya koyabilmek için bu kursu düzenledik. Yoğunlaştırılmış bir program uyguladık ve 40 gün sonunda da öğrencilerimiz Arapça konuşma ve anlamayı başardılar.” ifadelerini kullandı. Bu uygulamanın, dil öğretiminde bir model olmasını arzuladıklarını kaydeden İbrahimoğlu, projeye ilahiyat fakülteleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı sahip çıkarsa genele yayılmasının mümkün olacağını sözlerine ekledi.
Cihan