45 GÜNDE ARAPÇA ÖĞRENDİLER
Hamzalı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nin, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlediği
“45 Günde Arapça” dil kampı sona erdi. Kursu başarıyla tamamlayan 85 öğrenci düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. 45 gün boyunca cep telefonlarının kullanılmadığı ve hiç Türkçe konuşulmayan kamp, alanında pek çok ilkleri barındırıyor.
2018 Yılı yaz ayları için, tam zamanlı “45 Günde Arapça Anlama ve Konuşma Melekesi Kazandırma Dil Kampı” 25 Haziran – 11 Ağustos tarihleri arasında, Üsküdar’da bulunan Çengelköy Kız Öğrenci Yurdu’nda yapıldı.
Kamp sonundaki sertifika töreni ise Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Programa ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, Genel Sekreteri Yunus Tekgöçen, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sönmez, Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Çal, Yurtlar Koordinatörü Mustafa Taktak, Arapça dil kursu koordinatörleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“Müslümanların ortak dili Arapça”
Program, Validebağ Koru Cami İmam Hatibi Talha Kalkan’ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda bir selamlama konuşması yapan ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, “Dünyanın küreselleştiğini söylüyoruz. Bu küçülen dünyada biz Müslümanların ortak dili inşallah Arapça olacaktır. Müslümanların öncelikle Arapça’yı öğrenmiş olmaları gerekir diye düşünüyorum” dedi. Arapçanın gelecekte dünya Müslümanlarının ortak dili olacağını kaydeden Bekiroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“İslam medeniyetinin yeniden inkişafından bahsediyoruz ve aşama aşama 50-100 yıl sonra bir bakacaksınız ki Arapça bilim dili, ilim dili ve modern olguların dili olmuş. Bu daha önce de olmuştu. İnsanlar bilimi, felsefeyi öğrenmek için Arapça öğrenmek zorunda kaldılar”
Doğru yöntemle öğretmeliyiz
Dil Kampını daha önce de düzenlediklerini ancak bu sene profesyonel olarak hazırladıklarını belirten Arapça Dil Kampı Koordinatörlerinden Ahmet Ziya İbrahimoğlu, “150 kişi başvuruda bulundu ancak biz 85 kişiyi alabildik” dedi. Yöntem olarak kısa sürede ve kolay bir şekilde dil öğrettiklerini belirten İbrahimoğlu, “Dil öğrenirken üç merhaleden geçiyoruz. Anlama ve konuşma, okuma ve yazma, dilbilgisi ve gramer. Eğer sıralamayı doğru yapmazsanız başarılı bir şekilde dil öğretemezsiniz. Önce konuşma ve anlamadan başlamalısınız. En zor yerinden başlayınca başarma şansını ortadan kaldırıyorsunuz” diye konuştu.
“Çocuğu model alıyoruz”
Öğrencilerle Kamp bitişinde seviye tesbit mülakatı yapan İstanbul Şehir Üniversitesi Arapça Bölümü öğretim üyelerinden Abdulkader BADLAH, dil öğretilirken en önemli meselenin dili kolaylaştırmak ve sevdirmek olduğunu söyledi. Bunu yaparken de bir çocuğu model alarak çalıştıklarını kaydeden BADLAH, “Bu model, çocuk dil melekesini nasıl kazanıyor, bunu takip etmek gerekir. Biz dili gramerle başlayarak öğrenmiyoruz, çevremizden, annemizden, babamızdan duyduklarımızla öğrenip kazanıyoruz” diye konuştu.
“Mazlumları savunmak istiyorum”
Kamp öğrencilerinden İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Rabia Sena Şahingöz, gelecekte bir avukat olarak sermayesinin kelimeler olduğunu belirterek, “Dünyadaki tüm hakkı yenilenleri bulmak ve onları savunmak istiyorum. Dertlerini bana anlattıklarında öncelikle onları iyi anlamam ve hukuka hakim olmam gerekiyor. Hukuk ıstılahlarını Arapça bir şekilde nasıl ifade edeceğimi bilmem gerekiyor. Bu sebeple kursa geldim” dedi.
“Bir aile olduk”
Kampın öğretmenlerinden Suriyeli Vela El Ata da, kamptaki bütün öğretmen ve öğrencilerin aile ferdi gibi olduğunu belirterek, “Çünkü ben 5 yıldır aile fertlerimi görmüyorum, öyle ki simalarını bile unutmaya başladım. Ama burada farklı farklı ülkelerden, Yemen, Ürdün, Filistin, Suriye’den kardeşlerim oldu” dedi.
“Hayalimiz dil köyü kurulsun”
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu, Arapça kampının zamanla genişleyerek Arapça köyü ve kasabası olacağını söyledi. Maksudoğlu, “İnşallah sonunda içinde mühendislik, tıp, mimarlık da olan bir üniversite olacak. Hedefimiz ve hayalimiz budur” dedi.
“Kamp hiç bitmesin istedik”
Kamp öğrencilerinden Sara Abduşşafi, kampın Arapça dil becerisi yanında İslam ahlakını ve dinini de hatırlattığını söyledi. Bulgaristanlı imam hatip öğrencisi Hatice Şükri de, “Arapçayı anadilimden daha çok seviyorum, benim için çok önemli. Bu kurs nerede olursa olsun giderdim” dedi. 29 Mayıs İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümünden mezun olan kamp öğrencilerinden Ayşe Zübeyde Aksu ise, “Kamp şartları hiçbirimiz için kolay değildi, sabırda zirve yapmak gerekiyordu. Başladığımızda tek istediğimiz kampın bir an önce bitmesiydi. Fakat konuşma zevkini tadınca kamp hiç bitmesin istedik” diye konuştu.
Sertifikalar dağıtıldı
Program sonunda, Arapça Dil Kampı Proje Koordinatörlerinden Ayşe İbrahimoğlu’nun elinden ilk ona girenler plaket aldı. Gelişim gösteren öğrencilere de plaket verildi. Kamp hocalarına da katkılarından dolayı plaket sunumu yapıldı. Daha sonra öğrencilere bitirme sertifikaları dağıtıldı.
Acil serviste bile Arapça
Arapça konuşma ve yazma melekesini edindirmeye yönelik olarak hazırlanan kampa öğrenciler öncesinde bir ay boyunca her gün 10 kelimeyi hem Arapça hem de Türkçe cümle içinde kullanarak hazırlandılar.
Öğrenciler, kamp boyunca derslerde ve ders dışındaki serbest zamanlarda kesinlikle Türkçe kelimeler kullanmadılar.
Öğrenciler acil bir durumda hastaneye gitmek zorunda kaldıklarında ve market, pazar alışverişlerinde bile doktorla ve esnafla Türkçe konuşmadılar. Bu tür durumlarda kamp sorumlularına dertlerini Arapça anlatarak, onların tercümanlığında iletişime geçtiler. Cep telefonlarının da 45 gün boyunca yasak olduğu kampta öğrenciler telefon ve interneti sadece haftada yarım saatlik serbest zamanda kullandılar
Selamunaleykum,Hayirli gunler bu egitimler istanbulada yapilacak mi?Kiz ogrencilerde yaş sınırı nedir,
Ben bu yıl kampa katılmak istiyorum ama üniversite ve hafizlik sınavlarına gireceğim 12. sinifta yim
kampın haziranın son haftası değil de temmuzdaki hafizlik sınavından sonra başlaması mümkün olabilir mi
(hafizlik sinavi temmuzun ilk haftasi)
Arapça Dil Kampı üç ayak üzerine kurulmuş bir sistemle yürüyor. Bu sistemi bozacak hiç bir şarta onay verme imkanımız yoktur maalesef…
Siteyi takip edip Yeni Kamp duyurusu yapmamız halinde, şartları inceler; uyma imkanınız olursa katılırsınız inş.
Selamün aleyküm
Sitenizi tevafuken gördüm ve cok ilgimi cekti. Kizimi kursunuza göndermeyi düsünüyorum.
Kursunuz yilda bir defa mi oluyor? Hangi tarihler arasinda düzenliyorsunuz?
Ulasabilecegimiz telefon numaraniz var mi?
Kursu hangi sehirde düzenliyorsunuz?
Ücreti ne kadar?
Bunlarla ilgili cevap verebilirseniz memnun olurum.
V.A.S.
Evet, Arapça Dil Kampını ( Kurs değil ) şimdilik yılda bir defa ve yaz aylarında yapabiliyoruz.
Yeni Kampımızla ilgili henüz kesinleşmiş bir tarih duyurumuz olmadı. Olursa bu sitede duyuracağız inş.
Geçen yıl 1500 TL konaklama ve yemek ücreti ile 500 TL kurallara uyma teminatı almıştık. Bu teminat kurallara uyan öğrencilere kamp sonunda iade edildiği için ücret olarak değerlendirilmemeli…
Geçen seferki Kampı 25 Haziran – 11 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapmıştık. Yeni Kamp duyurusu henüz yapılmadı…
Telefonlarla zamanımızı verimsiz kullanma yerine yazışmayı tercih ediyoruz. Yazışmalardan herkes istifade edebiliyor; tekrarlar kısmen de olsa önlenip vakti iktisatlı kullanma imkanı bulabiliyoruz. Kısa yazışmalar için 05437336766 nolu telefondan whatsap mesajlarına, vakit elverdiği kadar cevap vermeye çalışıyoruz. Aynı Numarayı konuşma için kullanmıyoruz.
Uzun bilgilendirmeler için siteyi okuyup incelemeyi tavsiye ediyoruz. Burada hem yazılı hem görüntülü bilgiler var… Bu incelemeyi yapanların bize sorma ihtiyacı büyük ölçüde giderilmiş oluyor…
Allah’a emanet olasınız…