İlk defa,geçen sene Hamzalı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği-Hayrat Müftülüğü-Trabzon ve Rize İlahiyat Fakülteleri işbirliği ile düzenlenen ” 45 Günde Arapça Konuşma ve Anlama Dil Melekesi ” Kazandırma Kursu, bu sene Hamzalı Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği-Hayrat Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği, ÖNDER ve Sosyal Doku Derneği katkıları ile Hamzalı Mahallesinde tekrarlandı.
Kursa, İHL son sınıf öğrencilerinden, İlahiyat Fakültesi’ni tercih eden öğrenciler kabul edildi.
09 Haziran-25 Temmuz arası devam eden kursun bitiş imtihanı ve merasimi 21 Temmuz Pazar günü saat 10-17 arası, Balaban-Hamzalı Mahallesi Kız Kur’an Kursu konferans salonunda yapıldı. Sabah 10-14 arası imtihan, 15-17 arası ise velilere ve basına açık mezuniyet merasimi düzenlendi.
Kursa katılan 41 öğrenci, iki defa Uzungöl’e götürülerek Arap Turistlerle uygulama yaptırıldı.
İlk uygulamayı, Kursun 18.ci günü yapan kız öğrenciler, Uzungöl’de Arap ailelerle konuşup anlaşabilmenin heyecan ve zevkini birlikte yaşadılar. On gün sonra yapılan ikinci Uzungöl uygulama gezisinde ise, kız öğrenciler, birinci uygulama esnasındaki heyecan ve telaşı yaşamadan, Arap ailelerle rahatlıkla konuşup anlaşabildiler.
Kursa katılan 41 kız öğrenciden 11 tanesi Marmara ilahiyatı, 5 tanesi FSM İslami İlimler Fakültesi’ni, 5 tanesi KTÜ ilahiyat’ı, 3 tanesi Samsun İlahiyatı, 3 tanesi Bursa ilahiyatı, 2 tanesi Sakarya İlahiyatı, 2 tanesi İstanbul İlahiyatı, 1 tanesi Yalova İlahiyatı, 1 tanesi Şehir Üniversitesi İslami ilimler Fakültesi’ni, kalanlar ise Açık Ünivesite’yi birinci tercih olarak yazdılar.
Kursa katılan kız öğrencilerden başarılı olanlara BAŞARI, başarısız olanlara ise KATILIM Belgesi verildi.
Arapça ve Türkçede müşterek kullanılan 6300 kelime’den istifade ile Arapça öğrenmeyi kolaylaştıran ve sevdiren bir metodun uygulandığı kursta, talebelere disiplin ve yoğun proğramların hakim olduğu bir süreç yaşatıldı.
İlk günden itibaren Türkçe konuşulmayan Arapça Dil Kursu’nda, güne sabah 03.30 da başlanıyor. Sabah namazından sonra yatılmıyor; bunun yerine öğle namazından sonra iki saat uyuma fırsatı veriliyor. Günlük program yatsı namazının kılınması ile bitiyor; saat 22.30 da bütün öğrenciler yatmış oluyorlar. Gün boyunca sehven de olsa, konuşulan her Türkçe kelime için 1 TL ceza kesildi.
Öğrenciler bu kursta birçok şeyin ilkini yaşadılar. Dil öğrenmenin zor olmadığını, bilakis kolaylığını görüp yaşama fırsatı buldular. Zor ve ürkütücü buldukları Arapçayı sevdiler; konuşma zevkini tattılar. Verimli, başarılı bir gün geçirme alışkanlığı ve keyfiyetini yaşama imkanını tanıdılar. Düzenli ve disiplinli bir hayatın, olmazları nasıl oldurduğunu gördüler. Dünyada ve Türkiye’de ilk defa, 45 gün gibi kısa bir sürede, en zor diller arasında gösterilen, Arapçayı konuşma ve anlamayı başardılar. Fedakarlık, dayanışma ve kaynaşma ruhunu, zevkini tanıyıp yaşadılar.
Dil öğrenmenin doğru ve doğal usulünün, önce anlamak ve konuşmakla başlaması, sonra okumak yazmakla devam etmesi ve ondan sonra da gramer öğrenmekle geliştirilmesi gerektiğini kavramış oldular.
İki senedir tekrarlanan Arapça Dil Kursu’na katılan öğrencilerden herhangi bir ücret alınmıyor. Ayrıca ücretsiz Konaklama ve Yemek imkanı da veriliyor. Sadece kural ihlali yapanların ödeyeceği ceza teminatı olarak her öğrencinin 500 TL teminat yatırması şart koşuluyor. Yatırılan bu teminat, kural ihlali yapmayanlara, kurs bitiminde aynen veya ceza miktarı kadar kesilerek kalan iade edildi.
Öğrenciler gün boyunca değişik aktivitelerle meşgul ediliyor. Doğal hayatın akışı esnasında yaşanan her şey, derslerin konuları arasına giriyor.
Ne istediğini Arapça ifade edemeyene istediği verilmiyor. Mahrum kalmamak için isteklerinizi Arapça ifade etmeyi öğrenmek zorundasınız. Tiyatro oyunları ile bir çok konu, canlandırılıp işlenerek zevkli hale getiriliyor. Yarışma, çizgi filim seyretme, Arapça haber dinleme, günlük aktivitelerden sadece bazıları…
Günlük hayatın seyri esnasında, Arapça ifade etmeyi bilmediğiniz her şeyi size öğretecek rehberleriniz var ve bunlar arasında Türk olmayan, Arap asıllı bir bayan bulunuyor.
Türkiye’de ikinci defa düzenlenen bu projenin mimarı ve yönetmeni Ahmet Ziya İbrahimoğlu: “Gayemiz, Arapçanın kısa zamanda ve kolayca öğretilebileceğini ortaya koyup, dil öğrenme ve konuşma zevkini tattırarak sevdirmektir.” dedi. Bunu da gramer-dil bilgisi öğretmeden önce, anlama ve konuşmayı öğreterek başarıyoruz.
Arapça ve Türkçede kullanılan altı binin üzerinde müşterek kelime bulunduğuna işaret eden İbrahimoğlu, bir dili konuşmak için 300-400 kelime kullanabilmenin yeterli olacağını söyledi. Ayrıca bu uygulamanın, dil öğretiminde bir model olmasını arzuladıklarını ve yazılı-görsel basının bu projeye şahitlik etmelerini istediklerini de sözlerine ekledi. İbrahimoğlu Mekke Üniversitesinde, ana dili Arapça olmayanlara Arapça öğretimi konusunda ihtisas yapmış bir dil uzmanı olup bu uygulamayı kendi köyünde yapmayı tercih etmiş.
Kurs Bitirme İmtihan Heyeti:
1-Prf.Dr.Mehmed Maksudoğlu, (Emekli Öğretim Üyesi)
2-Dr.Sayh Muhammed Jnedi (Suriyeli) Rize İlahiyat Fak.Öğr.Üyesi,
3-Ahmet Ziya İbrahimoğlu (Proje Uzman ve Yönetmeni),
Dereceye Giren Öğrenciler:1.ci: Emine Yıldırım,2.ci: Tuba Sağlam, 3.cü: Edibenur Dikici, 4.cü: Asiye Özdemir, 5.ci: Meryem Sevinç
Kurs Hocaları:
1-Ayşe İbrahimoğlu Güner,
2-Betül Paköz,
3-Elif Çetinkaya,
4-Selma Taşgetiren,
5-Merve İbrahimoğlu
Gazeteci Yazar Harun YILMAZ
Merhaba
Bende kelimeleri gondermenizi istiyorum.. insallah kursa katilmayi canu gonulden istiyorum. Hurmetler.
Arapça ve Türkçe’de Müşterek kullanılan Kelimelerle cümle oluşturma ödevi Kampa katılmak üzere ön kayıt yaptıran öğrencilere bir Proğram dahilinde ve kontrollü bir şekilde gönderiliyor.
Kampa katılma imkanınız olursa size de gönderilir.
Kampa katılmaksızın müşterek kelimeleri elde etmek istiyorsanız, Ensar Vakfı Yayınları arasında çıkan müşterek kelimelerle ilgili kitabı satın alabilirsiniz.
Kursunuz hâlâ devam ediyor mu? Allahın izniyle ben de katılmak istiyorum da bu sene
Selamun aleykum yabancıları aliyormusunuz ben kırmızım ama türkiyede kursta okuyorum
Aleyküm Selam, Yerli yabancı gibi bir ayrımı olmadan, şartlara uyan herkesi Kampa kabül ediyoruz.
Değerli kardeşlerim bu yaz tatilinde 45 günlük pogram düzenlecek mi bilgi verirseniz sevinirim..
Sitede bugün yayınlamış olduğumuz duyuru okursanız istediğiniz bilgiyi öğrenmiş olursunuz..
Hamzalı Kız Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimi veriliyor mu? Eğer veriliyorsa nasıl müracaat edebilir, iletişime geçebilirim?
Hamzalı Kız Kur’an Kursu’nun önceliği Hafızlık yaptırmak olmamakla birlikte Hafızlık eğitimi veriliyor.
2017-2018 Eğitim yılı talebe kabül mülakatı 18 Eylül’de Kurs binasında yapılacaktır.
Bilgi ve ön kayıt için Hamzalı Camii İmam Hatibi Murat Başer Hoca ile irtibat kurabilirsiniz: 05395871829
Yetişkinler katılabilir mi
Müracaat için Öğrenci olmak veya başka bir şart yok; ön hazırlık ödevini ciddiyet ve başarı yaparak isteneni yerine getirmeniz yeterlidir.
Bu eğitime nasıl başvuru yapabiliyoruz
Arapça Anlama ve Konuşma Dil Kamplarımıza ilk müracaatı Müracaat Formunu Doldurup imzalayarak verilen mail adresine yollamakla yapıyorsunuz. Sonra da Müşterek kelime ödev sürecine katılıyor; sonra istenen ücreti yatırarak kampa katılma imkanınız oluyor…
bende arapça öğrenmek istiyorum.bursa da ikamet etmekteyim.
Arapça öğrenip K.Kerimi anlamak her müslümanın ortak arzu ve temennisidir. Bunu gerçekleştirmek, plan, azim ve gayret gerektiriiyor. Allah sizede nasip etsin. Allah’a emanet olasınız.