HAMZALI ÇAY FABRİKASININ KURULUŞ HİKÂYESİ…
Balaban/Hamzalı rakımı yüksek olan, arazi fakiri olduğu kadar, gelir sıkıntısı yaşayan sakinleri sebebi ile nüfusunun çoğu gurbette yaşayan köylerimizden biridir…
Çay alım Evi’nin eskiliği ve yetersizliğini dikkate alarak 2012 yılında bir çay alım yeri yapmaya karar verdik ve uygun bir yer satın alarak çay alım yerinin projesini çizdirdik…
Finans temin etmek üzere köyümüz derneğinin İstanbul Beşyüzevler’deki merkezinde yaptığımız toplantıda konuyu tartışıp konuştuk. Çay alım yeri projesine muttali olan köylü komşularımız, bu projeyi Çay Fabrikasına dönüştürmeyi uygun görüp çoğunluğun mutabakatı üzerine çalışmaların yönünü değiştirmeye karar verdik.
Fabrika için daha büyük ve uygun arazi araştırıp bulduk; satın aldık ve proje çizim siparişini vererek ruhsat alma teşebbüsünü başlattık. Trabzon Belediyesi ile görüşme ve istişarelerde bulunduk. Köyümüzden kadastro geçmemiş olması, sanayi bölgesi dışında fabrika yapma imkânı olmayışı gibi değişik bürokratik engellerin olduğunu öğrenince moralimiz bozuldu. Teşebbüslerimiz sonunda, aşamayacağımız engeller olduğunu görünce vazgeçmeyi düşündüğümüz bir sırada, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Davut Çakır Bey ile tanıştık. Konuyu öğrenip moralimizin bozuk olduğunu görünce, mevzuatı yeniden gözden geçirip esneklik olabilecek hususları beraber inceleyelim ve beraber bir çözüm araştırmaya çalışalım teklifinde bulundu…
Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü, Trabzon Belediyesindeki bütün tanıdıklarımızla istişarelerimizi yeniden gözden geçirip sıfırdan yeni bir çalışma başlattık. Bulduğumuz esnek noktalardan istifade ile köyümüzün Çay Fabrikası yapılacak bölgesine, hususi ve sınırlı bir kadastro yaptırdık. Kadastro yaptırdığımız bu bölgeyi Hayrat Belediyesi sanayi bölgesi olarak resmileştirip ruhsat alabilme şartlarını oluşturduk. Bütün bu çalışmaların olumlu istikamete doğru seyrini görünce, inşaat projesini tamamlayıp müteahhit ile anlaştık.
2012 yılı içerisinde inşaat temelini atıp yola koyulduk. Bu arada bu işi yürütmek üzere bir anonim şirket kurma çalışmalarını başlattık. 2013 yılı içerisinde, öncü 15-20 kişi ile anonim şirketimizi kurduk…
Ana gayemiz köyümüzün maddi terakkisine, ilerlemesine, rahatlamasına katkı sağlamaktı. Sektörde farklı bir anlayışla işletilecek çay fabrikası yeni bir model olabilirdi. Daha önce köyümüzde inşa edilmiş olan Kız Kur’an Kursumuzun başarısı cesaretimizi artırıyordu…
2015 yılında bir taraftan inşaatı tamamlamaya çalışırken, diğer taraftan fabrikanın makina parkuru için hibe alabilme imkânlarını araştırdık. Komşularımızın dar imkânları sebebi ile yaşadığımız maddi sıkıntılar bizi çıkmaza sürüklediği bir anda Hibe projemizin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kabul ve onayı gerçekleşti; fakat proje süresi dolmasına çok az bir zaman kala sorumluluğumuzu yerine getirememe sebebiyle yaşadığımız sıkıntılar bizi yeniden umutsuzluğa sevk ederken, sürenin uzatılması, danışmanımızı değiştirip Metal Teknik kanalı ile Muzaffer Yıldız Bey ile tanışmamız, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Cahit Gülbay ve yardımcısı Yüksel Kılıç beylerin bize içten ve samimi desteği, projeyi tamamlama fırsatı bulmamıza vesile oldu ve ilk hibemizi aldık. Bu hibe bizim için can suyu gibi olmuştu…
Aradan fazla zaman geçmeden ikinci hibe dosyamızı sunduk. Yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl müdürlüğü desteği ile Bakanlık tarafından projemizin onay ve kabulü umudumuzu artırdığı gibi çalışma tempomuzu da yükseltmemizi sağladı. Bu sefer projemizi vaktinde tamamlayıp 2018 yılı Kasım ayı başında dördüncü sürüm çay ile deneme üretimi yapma fırsatı bulduk.
Bazı eksikliklerimiz olsa da günlük 50 ton yaş çay işleme kapasitesi ile fabrikamız işletmeye açılabilecek hale gelmiş durumda…
Maddi gücümüzün zayıf olması, yeni hibe projeleri yaparak ilgili makamlara sunma ihtiyacı hissettirdiği gibi işletme sermayesi bulma arayışlarımız da devam ediyor.
Mayıs ayında fabrikamızı işletmeye açma gayretimizi sürdürürken, fabrikamızın günlük 50 ton olan yaş çay işleme kapasitesini
100 tona çıkartmak için de proje teşebbüslerimizi yürütmeye çalışıyoruz… 07.12.2018
Ahmet Ziya İbrahimoğlu
Allah razı olsun çok güzel hizmetler veriyorsunuz. Araba kursu erkekler için olursa katılmak istiyorum. Rabbim muvaffak eylesin. İnşallah
Arapça Dil Kampı Erkekler için olabilmesi ancak ev sahibi bulunması ve ekip desteği sağlayan bir kaynak fedakarlığı ortaya çıkması ile mümkün olur.
İstanbul İHL niyetini bana açtı; görüştük. Uygulamayı yönetme desteğimizi açık ve net bir şekilde kendilerine bildirdik. Arkası gelmedi. Arkadaşlar, bizim elimizde bu işe uygun bir yurt binası olmadığı gibi hemen sorumluluk vereceğimiz hazır bir ekip de yok. Bu imkanlar Din Eğitimi Müdürlüğü, İmam Hatip Liselerinin bazıları ve Vakıflarımızın elinde var. Bu imkanların ellerinde olduğu kurumlar yerine bize ısrar etmeniz sonuç almaya yeterli değildir. İHL öğretmenleri içinde bu kampa destek verebilecek bir sürü öğretmen var; yaz aylarında bir yığın boş yurt var. Bunları harekete geçirecek yolları denerseniz netice alma imkanı bulabilirsiniz; bizden sıkıntı çıkmaz..
Kardeşlerimiz azmetmişler ve hedeflerine ulaşmışlar. Devletimiz ve yöneticilerimizin tüm girişimcilere yakın ilgi ve yol göstermesi bu tür girişimlerin başarıya ulaşması için büyük önem taşıyor. Çay işleme tesisini kurma ve yatırım süresinde destek olan ve kendilerine resmi prosedürleri, engelleri aşma sürecinde yardımcı olan danışmanları da tebrik ederim.
İnşaallah kendi markalarını da oluşturup ürünlerini katma değerli hale getirip pazara sunmak için de gösterecekleri çabalarda başarılı olurlar.
Bereketli olması dilegiyle…
Yorum ve temennileriniz için teşekkür ediyoruz.
Azmin Zaferi!. Tebrikler..
Allah c c muvaffakıyetler versin