HAMZALI ÇAY FABRİKASI KURULUŞ VE ÇALIŞMA PROTOKOLÜ
Not : HAMZALI ÇAY FABRİKASI HİSSE BİRLİKTELİĞİ ve TEMSİL YETKİSİ SÖZLEŞME VE PROTOKOLÜ ‘nü PDF formatında buradan indirebilirsiniz.
1) Fabrikaya çay satan üreticilerden:
- Ortak olanların çayları, bahçesine en yakın araç yolu üzerinden, kantar ve görevli gözetiminde, fabrika aracı ile maliyetine, sembolik bir ücretle, ortak olmayanların çayları ise ücreti karşılığı randevu sistemi ile alınacaktır.
- Ortak olan üreticilerin çaylarından, bir tam hisse sahibi veya sahipleri için, yıllık 10 tona kadar olan miktarı, iki tam hisse karşılığı ise 20 tona kadar olan miktarı, devletin belirlediği fiyat üzerinden alınıp, ücreti de devletin belirlediği takvime paralel olarak ödenebilir. Beklenmeyen sıkıntı ve krizler söz konusu olduğunda, bu avantajlı satışı, yürütme kurulu, yüksek istişare kurulu onayını alarak, geçici olarak durdurabilir ve piyasa şartlarını uygulayabilir. Ortak olmayan üreticilerin çayları ise piyasa şartları ve vaktinde duyurulacak esaslara göre alınır; ödemesi ise söz verilen vakitte yapılır. Olağanüstü bir durum olmadığı sürece ödeme sözü verilen tarih, bir haftadan fazla ertelenemez. Aksi takdirde üretici, Yüksek İstişare Heyetine başvurup hakkının ödenmesini isteyebilir. Bu durumda, işlem bir hafta içinde sonuçlandırılması gerekir. Üyelerden çayı olmayan veya avantajlı satış hakkını dolduramayanlara, kâr havuzundan, avantajlı satış hakkı kullanan üyenin elde ettiği kazanç kadar, yüksek kâr payı verilir. Kâr payı dağıtılırken, avantajlı satış hakkını kullanan üye ile, kullanmayan veya kullanamayan üyeler arasında kâr dengesi ve oran eşitliği sağlanmasına dikkat edilecektir. Bu konuda, Yürütme kurulu, YİK onayını almak kaydıyla tam yetkilidir.
- Yürütme Kurulu bilgi ve onayı olmadan, avantajlı satış hakkını başkasına satmak veya kullandırmak, üyeyi o yılın kâr payından mahrum bırakma gerekçesi olabilir. Bu konuda yürütme kurulu tam yetkilidir. Yüksek İstişare Kurulundan onay alınan işlemlerde üyelerin itiraz hakkı yoktur.
- Kuruluş esnasında belirlenen hisse bedeli, kaba inşaat bittikten sonra katılmak isteyen üyelerden 2 kat olarak tahsil edilir. Mesela beşbin lira ödeyerek asgari üyelik elde etme hakkı, kaba inşaat bittikten sonra onbin lira olarak tahsil edilir.
- Fabrikada çalışmak isteyenler içinden, üyelere öncelik hakkı verilecektir. Ancak müdür, satınalma görevlisi ve muhasebe sorumlusu gibi kritik görevliler yabancılardan seçilebilir.
- Üye olan üreticilere, ihtiyaç duyması halinde, düşük yevmiye ile çay toplatma desteği sağlanacaktır.
- Üye olan üreticilere, ihtiyaç duyması halinde, -sezon çayı ücretinden kesip tahsil edilmek üzere- kârsız gübre desteği sağlanacaktır.
2) Fabrika kaliteli çay alma konusunda titizlik gösterecek ve kaliteli çay üretmeye önem verecektir. Üyelerimiz bunun bilinci ile hareket etmeyi peşinen kabul ve taahhüt etmiş sayılır. Tescil edilecek markamız, kalitesiyle tutunma hedefinden sapmayacaktır.
3) Fabrikamızın ana hedefinin, üreticiye rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı, emeğini en iyi şekilde değerlendirme fırsatı ve bölgemiz insanının hayat standardını yükseltmek olduğu, bütün üyelerce bilinir ve kabul edilir. Kâr ana hedef olmamakla birlikte, elde edilecek kâr, üyelere üyelik oranlarına göre adil şekilde dağıtılabileceği gibi, yürütme kurulu kararı ile yeni yatırımlara da harcanabilir veya işletme sermayesine eklenebilir. Üyelerin böyle bir karara itiraz etme hakkı yoktur.
4) Fabrikanın yıllık net kârının % 10’u, halen Hamzalı Mahallesi Kız Kur’an Kursu olarak faaliyet gösteren kuruma tahsis edilmek üzere, Hamzalı Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne bağışlanacaktır. Kalan meblağ üyelere kâr olarak dağıtılır veya zikredilen diğer maksatlar için kullanılır.
5) Kurucu Üyeler ve sonradan katılacak ortaklar, hisseleri miktarınca her şeyden sorumludurlar. Bir hisse miktarı, yürütme kurulu kararı ile artırılmadığı sürece, 50.000 TL (EllibinTL) olarak belirlenmiştir. Daha az ödemiş olan üyeler, hisselerini bu meblağa tamamlayacak üyelerle, birliktelik oluşturup, aralarında bir protokol imzalarlar. Kendi aralarında birliktelik oluşturup protokol imzalayan üyeler, yürütmeye karşı kendilerini temsil etmeye yetkili bir sorumlu belirleyip, yürütme kuruluna yazılı olarak bildirirler. Bu bildirim yazısında, birlikteliğe katılan bütün üyelerin imzası olur. Aslen Hamzalı’dan olan, evlilik sebebiyle komşu köylere gidip yerleşmiş akrabalar, köyümüzde yerleşik akrabaları kanalı ile hisse alabilirler. Bunlarda akrabasıyla aralarında protokol imzalayarak temsil yetkisini akrabasına verip, yazılı protokolün bir nüshasını yürütme kuruluna verirler. Mahallinden gidip çay almak, Fabrikamıza 3 km den fazla uzaklığı olan üyeler için geçerli değildir.
6) Ahmet Ziya İbrahimoğlu ve köyümüze hizmet için kurulmuş, halen faaliyet gösteren iki derneğin yönetim kurulu başkanları, bu teşebbüs ve benzeri faaliyetlerin, danışma, tahkim ve her türlü denetim yetkisine sahip, yüksek istişare kurulunu oluştururlar. İhtilaflar ve gerektiğinde nihai kararlar bu üç kişilik heyetin yönlendirmesi, tavsiyesi doğrultusunda neticeye bağlanır. Bu yüksek istişare kurulu, gerekli gördüğü hallerde, ana hisse sahipleri ve temsilcileri ile toplantı ve istişarelerde bulunarak oluşturacağı fikir ve kararları yürütme kuruluna yazılı olarak bildirir; yürütme kurulu bu fikirleri görüşüp resmileştirilince üyelerin tamamı için bağlayıcı olur.
7) Fabrikada üretilecek kuru çay, öncelikle abone sistemi ile satılacak ve ihtiyaç kalırsa diğer kurumlara satışı düşünülecektir. Abone sistemi için Ahmet Ziya İbrahimoğlu ve her iki dernek başkanımız, çevresindeki bütün imkânları kullanma ve kullandırma konusunda ellerinden gelen desteği sağlayacaklardır.
8) Sermayenin arttırılması durumunda, her üye payına düşeni öder; ödeyemeyen olursa hisse payı yeniden düzenlenir fakat ödemeye zorlanmaz.
9) Üyelikten ayrılmak veya çıkartılmak: Üyeler yürütme kurulu onayı ile hisselerini diğer üyelere devredip üyelikten ayrılabilirler. Zaruri bir sebep olmaksızın üyelikten ayrılan bir kişi, sadece ödediği meblağı geri alabilir. Mali imkanlar gerektirirse söz konusu meblağ takside bağlanarak ödeme yapılabilir.
10) Söz, tutum ve davranışları ile üyeleri ve kurumu sıkıntıya sokan bir üye, tam hisse sahiplerinin üçü tarafından müracaat edilmesi halinde, yahut Yüksek İstişare Kurulunun teklifi ile veya Yürütme Kurulunun gündeme getirip Yüksek İstişare Kurulunun da onayını alarak karar vermesi halinde üyelikten çıkartılabilir. Böyle bir durumda üyenin itiraz hakkı yoktur. Üyeliğe tekrar dönmesine sadece şirketin Genel Kurulu karar verebilir. Üyeliği sonlandırılan bir üyenin, sadece ödemiş olduğu meblağ kendisine iade edilir ve ödeme için gerekli görülürse taksitlendirme yoluna gidilebilir. Üye bu duruma itiraz etmemeyi peşinen kabul ve taahhüt eder.
11) Üyelerimizin ana hedefinin kâr olmayacağı belirtilmiş olmakla beraber, zarar etmek veya umulanı bulamamak durumunda bile, kimsenin kimseye ithamda bulunma veya sitem etme hakkı olmadığını, katılımcı her üye biliyor ve kabul ediyor.
12) Üyelerin iştirakiyle oluşturulacak şirket, bu protokolde mutabık kalınan esaslara ters icraatlar yapamaz. Bu protokol üyeler için ana sözleşme hükmündedir. İstisnası, yürütme kurulu kararı ve YİK onayı ile gerçekleştirilebilir.
13) Üyeler arasındaki bütün ihtilaflar tahkim yoluyla çözüme kavuşturulur; mahkeme yoluna başvurulmaz; temyiz edilmez.
Kurucu Üyelerin İsim ve İmzaları
1-Hamza Yücel 2-Nureddin Yıldız 3-Ahmet Ziya İbrahimoğlu 4-Emin Sönmez
5-Hamza Yaldız 6-Hasan Yaldız 7-Hızır Ali Topçu 8-Emine Durmuş
9-Adem Yaldız 10-Mehmet Ali Temel 11-Mustafa Güzel 12-Ümmet Topçu
13-Davut Topçu 14-Numan Keleş 15-Sündüz Keleş 16-Ali Yavuz
17-Halil Keleş 18-Cafer Temel 19-Enver Sönmez 20-Hüseyin Mollahasanoğlu
21-Aslan Yavuz 22-Selahattin Güzel 23-Hayrettin Yaldız 24-Enes Yaldız
25-İsmet Keleş 26-Süleyman Güzel 27-Mehmet Atılgan 28-Halit Keleş
29-Yusuf Keleş 30-Mithat Yıldız 31-Davut Güzel 32-Yılmaz Topçu
33-Bayram Ali Temel 34-Gençağa Yavuz 35-Ömer Topçu 36-Hüseyin Yaldız
37-Enes Yaldız 38-Burhan Yıldız 39-Nurettin Yavuz 40-İbrahim Mollahasanoğlu
41-Rafet Yavuz 42-Ramazan Topçu 43-Cevat Topçu 44-İsak Topçu
45-Nihat Topçu 46-Niyazi Keleş 47-İlyas Keleş 48-Eser Temel
49-İbrahim Temel 50-Murat Yavuz 51-İhsan Yavuz 52-Kerim Temel
53-Selim Temel 54-Nedim Temel 55-Bekir Temel 56-Mehmet Keleş
57-Hüseyin Keleş 58-Muzaffer Yavuz 59-Ahmet Güzel 60-Muhammet Mollahasanoğlu
61-Cemal Güzel 62-Hanefi Yavuz 63-Osman Yavuz 64-İhsan Topçu
65-İrfan Topçu 66-Abdullah Yücel 67-Musa Topçu 68-İlyas Topçu
69-Nizam Topçu 70-Şaban Topçu 71-Bayram Güzel 72-Mahmut Topçu
73-…………………… 74-…………………… 75-…………………… 76-……………………
77-…………………… 78-…………………… 79-…………………… 80-……………………
81-…………………… 82-…………………… 83-…………………… 84-……………………
85-…………………… 86-…………………… 87-…………………… 88-……………………
89-…………………… 90-…………………… 91-…………………… 92-……………………
93-…………………… 94-…………………… 95-…………………… 96-……………………
Bu hayırlı niyetiniz inşallah, hayırla ve arzu ettiğimiz şekilde sonuçlanacaktır. Protokolü ayrıntılı bir şekilde okudum. Kurucu veya öncü hocam ve abilerime çok teşekkür ederim.Onların bu sözleşmeyi hazırlarken adalet ve hakkaniyet temelleri üzerine kuracağıNdan şüphem yok. Lakin sormak istediğim bir soru var. Protokoldeki özellikle 3’üncü,10’uncu madde ve diğer bir kaç madde neden bu kadar sert ve kazuistik bir şekilde hazırlanmış.10’uncu maddenin suistimal edilebileceğini düşünüyorum. Hak sahiplerine neden hiç bir şekilde YİK kurulu dışında sorgulama veya hakkını arama imkanı sunulmuyor?
Sizlerin hoşgörüsüne sığınarak bu aklıma takılan sorulara cevap vermenizi temenni eder rabpimden niyetimizin nihayete ermesini niyaz ederim. ALLAH’IN selamı ve bereketi üzerinize olsun.
Herşeyden önce, Protokolü okuma ve incelemenizi müteakıp,yazma başarınız için sizi tebrik ediyor; teşekkürlerimizi bildirerek cevaba geçmek istiyorum.
Küçük yerlerde, kültür ve tecrübesi yeterli olmayan insanlar, küçük işlerde bile çok kolay ihtilaf edebiliyor? İhtilaf ve tartışmalar, yönetimi gereğinden fazla meşgul edip, moral bozukluğu, verimsizliğe yol açabiliyor.Bu ihtilafların temelinde çoğunlukla çıkar çatışması veya çekememezlikler önemli bir yer tutabiliyor.Çok küçük ihtilafların bile, sabır ve fedakarlıkla aşılması yerine, mahkemelere taşınması tercih edilebiliyor? Biz YİK üyelerini, şahsi çıkarları olmayan kişilerden seçip, küçük ihtilafları zararlı ve sıkıntılı hale dönüşmeden çözmeyi hedefledik. YİK’in halledemeyeceği ihtilaf ve sıkıntıları ise, Genel Kurulun çözebileceğini düşünüp tasarladık. Bunun dışında,Hak arama yollarının oyalayıcı, itici ve kırıcı olabileceğini düşünerek, zaruret olmadan denenmemesini arzu ettik.
Her şeyin güzel tarafları yanında olumsuz tarafları da olabilir.Bize düşen bunları asgariye indirmek olmalıdır.
Çapı çok büyük olmayan teşebbüslerde sıkıntıları kolay ve pratik yollarla çözmek gerekir. Uzun zaman gerektiren hak arama yolları sıkıntıları çözmek yerine bazen müzminleştirdiği de dikkatimizden kaçmamalıdır.
Zikredilen maddelerin suistimal edilmemesi için YİK ve Genel Kurul’un varlığı yeterli olur kanaatindeyiz. Uygulama esnasında aksi ortaya çıkarsa Genel Kurulun gerekli değişiklikleri yapabileceği de unutulmamalıdır. İnançlı insanlar yanlışta ittifak etmezler; edemezler. Bundan emin olabilirsiniz.
Allah’a emanet olmanızı diliyorum.
A.Ziya
Bu birlikteliği sağlayabildiğiniz için hepinizi tebrik ediyorum. Başarınızın devam etmesini diliyorum.
Üretici’nin ortak menfaati için ittifak edememesi, ezilip mağdur olmasına yol açmıyor mu? Bizim arzumuz, bütün üreticilerin, kendi ayakları üzerinde durmasını öğrenmesidir. Bunun içinde, güvenilir öncüler rehberliği ile, ittifak etmek zarureti vardır. Küçük ve hayırlı bir örneğini ortaya koymanın gayreti içerisindeyiz. Allah’ın mahcup etmemesi için dua ve desteğinize ihtiyacımız var.